Εάν κάποιοι δεν το είχαν ζήσει από κοντά και δεν είχαν πάρει μέρος σε όλο αυτό, τότε σίγουρα οι νεότεροι θα νόμιζαν ότι μάλλον πρόκειται για εικόνες από κάποια κινηματογραφική ταινία με θέμα τα 4×4. Κι όμως. Το Camel Trophy ήταν κάτι πολύ παραπάνω από τετρακίνητα. Ήταν η αέναη επιθυμία του ανθρώπου να ξεπερνά ξανά και ξανά τα όριά του…
Ποιος θα ξεχάσει αυτά τα θηρία που έπαιρναν μέρος στο Camel, ακόμη κι αν τα βλέπει σήμερα μόνο από τα youtube videos. Από το 1980 έως το 2000, τα βλέμματα όλων, ακόμη κι αυτών που δεν ήταν… ταγμένοι στην τετρακίνηση, ήταν κολλημένα σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, καθώς όλοι ήθελαν να δουν ποιοι θα τα καταφέρουν, ποιοι θα φτάσουν πρώτοι στον προορισμό και σε τι κατάσταση.
Είκοσι χρόνια αληθινής περιπέτειας, που ξεκίνησαν απλώς από την όρεξη για… εξερευνήσεις, που είχαν τρεις Αμερικανοί και οι οποίοι επισκέφτηκαν για αυτόν τον σκοπό τον Αμαζόνιο στη Νότιο Αμερική. Πολύ γρήγορα, η… εκδρομή πήρε διαστάσεις και φανατικοί… Ιντιάνα Τζόουνς από όλο τον κόσμο άρχισαν να δηλώνουν συμμετοχή. Αυτό έφερε και τη χορηγία μεγάλων εταιριών της εποχής όπως η Camel που πήρε “πάνω” της τη διοργάνωση, αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία που πρόσφερε τα τροποποιημένα 4×4 που αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης.
Και μέσα σε όλη αυτή την 20χρονη πορεία του Camel Trophy, δεν θα μπορούσε να λείπει μία ακόμη ελληνική επιτυχία, αφού το 1996 ήταν οι Έλληνες Μίλτος Φαρμάκης και Νίκος Σωτήρχος που κέρδισαν το τρόπαιο!
Το Παρίσι – Ντακάρ
Το Camel Trophy ήταν σίγουρα το αντίπαλο δέος ενός άλλου – επίσης θρυλικού – αγώνα αντοχής, του γνωστού Παρίσι – Ντακάρ, που σήμερα ονομάζεται πια σκέτο “Ράλι Ντακάρ”. Ξεκίνησε το 1979 και έως το 2007 διεξαγόταν κυρίως στην Αφρική, κάτι που άλλαξε στην πορεία λόγω των κινδύνων που συχνά έκρυβε η αφρικανική ήπειρος.
Ένας ακόμη αγώνας χιλιάδων χιλιομέτρων, αγώνας αντοχής, αγώνας επιβίωσης, με πολλούς πολλούς κινδύνους αλλά και μοναδικές εμπειρίες. Από αυτές που αγαπούν οι λάτρεις της τετρακίνησης.